Alle materialen die in de gitaar gebruikt worden, moeten voldoen aan bepaalde ethische standaarden. Dit betekent dat er geen dierlijke materialen worden gebruikt, er geen sprake van kinderarbeid is en dat iedereen in de productieketen eerlijk betaald krijgt.
Alle materialen zijn zo duurzaam mogelijk. Hiervoor wordt gekeken naar de gebruikte grondstoffen en de herkomst ervan.
Het in kaart brengen van de productieketen van producten/materialen is een hele klus op zich. Niet alle bedrijven zijn even transparant over de herkomst van hun producten. Hierdoor is het vaak moeilijk te achterhalen of een product ethisch is of niet. Het eerste waar ik naar kijk bij het selecteren van mijn producten, is waar het product wordt gemaakt. Dit is de beste manier om er zeker van te zijn dat er geen sprake van kinderarbeid is en dat de arbeiders een eerlijk loon ontvangen. Vervolgens zorg ik ervoor dat het product geen dierlijke materialen bevat. Tot slot vergelijk ik de opties die er zijn om een zo duurzaam mogelijke keuze te maken.
In veel handgebouwde gitaren worden (onnodig) dierlijke materialen gebruikt. Zo wordt de nut en de saddle van bot gemaakt, zijn de inlays van schelp gemaakt en is alles aan elkaar vastgelijmd met huidenlijm. Voor de afwerking van de gitaar kan shellac gebruikt zijn en voor het waxen van de pickups bijenwas. Het gebruik van deze materialen komt voort uit de traditionele bouw van gitaren en andere instrumenten. Hierdoor worden deze materialen door veel gitaar- en andere instrumentenbouwers gezien als luxueus en authentiek.
Ik vind niks luxueus of authentiek aan het doden van dieren, daarom gebruikt Deug geen dierlijke materialen en zijn de gitaren volledig veganistisch. In plaats van dierlijke materialen gebruikt Deug materialen van hogere en betrouwbaardere kwaliteit.
De nuts en saddles in de gitaren van Deug zijn door Graphtech ontwikkeld. Mijn inlays zijn van hout en mijn lijm is synthetisch. De afwerking van de gitaren doe ik met houtolie en mijn pickups worden handgewonden door Qpickups zonder bijenwas.
Voor elk verkochte gitaar doneer ik 5% van de opbrengst aan Dier&Recht
Ik vermijd producten die worden geproduceerd in landen waar er sprake is van kinderarbeid of moderne slavernij.
Bij Deug wordt overwegend gebruik gemaakt van Nederlands hout. Waar dit niet mogelijk is wordt het hout uit een ander Europees land gehaald. Op het moment werk ik met 100% Nederlands populierenhout van Peppelhout. De Populier is in Nederland de snelst groeiende boom en daarom zeer effectief om C02 snel uit de atmosfeer te plukken. Een populier kan na 15-25 jaar gekapt worden, mahonie (veelgebruikt in elektrische gitaren) pas na 40-60 jaar.
Deug maakt geen gebruik van tropische en/of bedreigde houtsoorten (zoals ebben).
Ook al zijn de gitaren van Deug de meeste ethische die er zijn, is mijn streven ze nog ethischer te maken. Hierin ben ik echter afhankelijk van andere producenten. Mijn zoektocht naar de meest ethische producenten gaat door, suggesties zijn zeer welkom!
Binnenkort wordt mijn houtolie geleverd door L.Co